Teokset

Kuvat

Himmin kirje

Menneet näyttelyt

Lapasten tarina

Press

Taiteilija

Kati Välimäen valokuvateos

HUGO EMILIN KAUNIIT LAPASET

 

Isoisäni isä Hugo Emil Grönvall vangittiin ja murhattiin Jämsässä kevättalvella 1918. Teoksessani lähestyn sukuni historiaa taiteen keinoin ja pyrin valokuvaamaan sitä, mikä ei ole silmin nähtävissä: tunteita ja mielikuvia, joita kuulemani tarinat ovat minussa herättäneet.

 

Isoukkini tarina liittyy läpi Suomen ja koko Euroopan kulkeneeseen myllerrykseen. Minua liikuttaa eniten se, miten tapahtumat ovat koskettaneet yksittäisiä ihmisiä. Mitä käyvät läpi ihmiset, joiden läheinen temmataan väkivaltaisesti pois, mitä nuori tyttö, joka saa isästään takaisin vain tälle lahjaksi neulomansa lapasen?

 

Muistojen vangitsemiseen olen valinnut neulanreikätekniikan, jossa kuva piirtyy filmille hitaasti.

Teoksen toinen sarja koostuu dioina heijastetuista panoraamakuvista, joissa palaan tarinan kannalta tärkeiksi kokemilleni paikoille. Pohdin sitä, millainen ihmisten mielenmaisemasta tulee, kun totuus tiedetään, mutta siitä ei saa puhua. Häviävätkö näma jäljet vaatimuksella unohtaa?

 

Teokseni on esillä Jämsän kaupungin taidegalleria Kivipankissa. Siellä tarina palaa konkreettisesti juurilleen. Sata vuotta sitten, keväällä 1918, Kivipankki oli suojeluskunnan esikunnan päämaja. Isoisoäitini kävi siellä turhaan esittämässä todisteita miehensä syyttömyyden puolesta ja pyytämässä miehelleen oikeutta.

 

Näyttely avoinna: 21.3.–10.4.2018 klo 12.00–17.00.

Galleria suljettu maanantaisin sekä pääsiäisviikon sunnuntaina 1.4.

Jämsän Kivipankki, Seppolantie 7, Jämsä 42100. Gallerian puh. 040 7122495